Badanie Kantar wykazuje, że 3 główne powody, którymi kierują się polscy konsumenci w podejmowaniu decyzji i zakupie jedzenia to:
1/ dobre dla zdrowia
2/ smaczne
3/ lokalne
Wszystkie te wymagania spełnia polskie jedzenie wyprodukowane w sposób neutralny klimatycznie. Mimo tego sukces polskiej żywności nie następuje, a rolnictwo nie prosperuje, wręcz przeciwnie – dochodzi do strajków, a poziom zadowolenia z rządów PiS spadł z 68% do 27% wśród rolników.
Do Biedronki mają bliżej
Między potencjalnymi konsumentami a produce-ntami żywności ekologicznej, czyli między mieszka-ńcami miast i miasteczek a mieszkańcami wsi więzi praktycznie nie istnieją. Osoby mieszkające w mia-stach nie znają mieszkańców podmiejskich wsi, którzy mogliby sprzedać im płody rolne, mieszkańcy wsi nie mają narzędzi, ani czasu aby zabiegać o ta-kie kontakty z potencjalnymi odbiorcami – są zbyt zajęci produkcją żywności.
Gdzie kupować żywność?
Coraz więcej miejsc oferuje żywność produkowaną przez polskich rolników. Mieszkańcy miast mogą skorzystać z kooperatyw spożywczych, zamówić warzywa i owoce online dostarczone pod drzwi lub skorzystać z Rolnictwa Wspieranego Społecznie. Niestety, te formy zakupów nie są tak powszechnie promowane jak oferty dyskontów, dlatego nie są tak popularne. Warto jednak zainteresować się nimi, by móc jeść zgodnie z preferencjami – zdrowo, smacznie i lokalnie.
Źródła:
1/ Badanie Kantar “Poles’ perception of the countryside and climate change “ 2022
2/ Polska Wieś 2022. Raport o stanie wsi